Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Żywienie krów mlecznych w szczycie laktacji

Na początku laktacji najważniejszym zadaniem hodowcy jest prawidłowe rozdojenie krowy po wycieleniu. Chcąc aby przyszła laktacja przebiegała prawidłowo - bez wystąpienia chorób metabolicznych - organizm krowy przygotowujemy do niej już w okresie okołoporodowym. 

Na kilka tygodni przed wycieleniem następuje intensywny rozwój i przyrost masy płodu, a na 2 tygodnie przed wycieleniem zachodzą zmiany hormonalne powodujące wzrost tkanki gruczołowej wymienia. Z tych względów na 3 tygodnie przed wycieleniem do dawki pokarmowej stopniowo wprowadzamy pasze treściwe (np. 0,5-1kg śruty jęczmiennej), później pasze wysokobiałkowe (np. 0,5-0,8kg śruty rzepakowej czy sojowej). Dodatek paszy treściwej powinien być dostosowany do spodziewanej wydajności po wycieleniu.

Pasze objętościowe powinny być bardzo dobrej jakości; możemy zwiększyć ilość zadawanej kiszonki z kukurydzy jednocześnie zmniejszając ilość mniej energetycznych pasz objętościowych w dawce.

W ostatnim tygodniu przed wycieleniem, krowy wysokowydajne powinny już otrzymywać 4-5kg paszy treściwej. Skarmianie pasz treściwych stymuluje rozwój brodawek żwaczowych i właściwej flory bakteryjnej niezbędnej do prawidłowego przebiegu trawienia pokarmu na początku laktacji (duże ilości skrobi).

Troska o bilans energetyczny

Po wycieleniu największym problemem hodowcy jest zapewnienie takiego pokrycia potrzeb pokarmowych krów, aby występujący wtedy ujemny bilans energetyczny był jak najmniejszy. Nie należy nadmiernie powiększać ilości zadawanej paszy, której krowa nie jest w stanie pobrać, lecz zwiększyć w niej koncentrację składników pokarmowych (energia, białko i związki mineralno-witaminowe). Niedobór energii pokrywany jest z rezerw tłuszczowych ciała, zaś w przypadku niedoboru tłuszczu w organizmie białko przetwarzane jest na energię. Zalecana ocena kondycji krowy przy wycieleniu to 3,5 pkt w skali BSC, w granicach normy jest obniżenie kondycji o 1 punkt (50-60 kg masy ciała).

Wraz ze zwiększaniem wydajności mleka powinna wzrastać koncentracja i przyswajalność energii w dawce pokarmowej. Podstawową paszą objętościową powinna być bardzo dobrej jakości kiszonka z kukurydzy o zawartości około 35% suchej masy, uzupełniana sianokiszonką z traw lub w mieszance z motylkowatymi o zawartości 30-35% suchej masy. W okresie pastwiskowym zamiast sianokiszonki zielonka np. trawy z koniczyną, lub zielonka zadawana w oborze.

Krowa produkująca ponad 30 kg mleka powinna otrzymać 8-9 kg paszy treściwej w 3-4 odpasach (należy unikać zadawania pasz nadmiernie rozdrobnionych).

Pomocne preparaty

Coraz większe zastosowanie w żywieniu bydła mlecznego w szczycie laktacji mają preparaty umożliwiające dużą koncentrację energii i białka w dawce pokarmowej poprzez stymulacje procesów trawiennych w organizmach krów. Są to:

  • preparaty żywych kultur drożdży w ilości 5-10g/szt./dobę, umożliwiające większą żerność i lepszą strawność paszy poprzez rozwój bakterii rozkładających włókno,
  • chronione białko i aminokwasy (np. metionina, lizyna) oraz chroniony tłuszcz - uwalniane dopiero w trawieńcu i jelitach, co zapewnia ich lepsze wykorzystanie przez zwierzęta,
  • kwaśny węglan sodu lub tlenek magnezu, czyli substancje buforujące, stabilizujące fermentację w żwaczu i pozwalające utrzymać kwasowość treści żwacza na odpowiednim poziomie 6,2-6,8 pH,
  • glikol propylenowy, glicerol i propionian sodu lub wapnia - preparaty wpływające na przemiany energetyczne w organizmach krów poprzez wzrost koncentracji glukozy we krwi,
  • sprzężony kwas linolowy poprawiający bilans energetyczny i wydłużający okres szczytu laktacji,
  • niacyna - ogranicza nadmierne ubytki tłuszczu po porodzie, ogranicza oddawanie lipidów (tłuszcze ) z wątroby w okresie okołoporodowym,
  • chroniona cholina - mająca wpływ na wzrost zawartości tłuszczu w mleku i większą wydajność,
  • chelaty - zawierające składniki mineralne w połączeniach z aminokwasami, wpływające na przemiany białka u krów mlecznych (wytwarzanie białek kazeinowych oraz serwatkowych w mleku).

Reasumując…

…prawidłowe żywienie stada krów mlecznych w tych okresach wpływa na wzrost wydajności mlecznej, ogranicza ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych oraz poprawia wskaźniki rozrodcze w stadzie.

Andrzej Wójcik - Odział Ostrołęka

OPR. A.D.

 

 

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.